هتک حیثیت و نشر اکاذیب در قانون جرم شناخته شده و برای آن مجازات در نظر گرفته شده است. یکی از جرائمی که این روزها در سطح جامعه رواج پیدا کرده، انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران است. در مجله دلتا به بررسی مجازات این جرم پرداخته شده است.
تهدید به انتشار نیز جرم است
گاهی بعضی از افراد با استفاده از عکس و فیلم و صدایی که از دیگری دارند، اقدام به اخاذی (درخواست و دریافت مبلغی برای عدم انتشار) میکنند. خوشبختانه قانونگذار با مراقبت از حقوق شهروندان، قواعد و مقرراتی را در این باره تنظیم کرده است. این قواعد و مقررات به افراد کمک میکند تا اجازه ندهند دیگران از آنها سوءاستفاده کنند. بنابراین افرادی که اقدام به انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران میکنند، طبق قانون مرتکب جرم شده و مجازات خواهند شد. حتی تهدید به انتشار عکس و فیلم نیز جرم است. علاوه بر این موارد، در صورتی که شخصی عکس، فیلم یا صدای دیگری را تغییر و بعد آن را انتشار دهد، باز هم مجرم است و مجازات خواهد شد.
مجازات انتشار عکس دیگران
مطابق ماده ۱۶ قانون جرایم رایانهای، هرکس به وسیله سامانههای رایانه ای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند، به طوری که عرفا موجب هتک حیثیت (از بین بردن آبرو و اعتبار) او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال تا چهل میلیون (۴۰٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال یا هر دو ، محکوم خواهد شد.
تبصره: چنانچه تغییر یا تحریف عکس، به صورت مستهجن باشد، مرتکب به حداکثر هر دو مجازات ذکر شده محکوم میشود.
همچنین مطابق با متن ماده ۱۷ این قانون، هر کس به وسیله سامانههای رایانه ای یا مخابراتی به انتشار عکس، صوت یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی بپردازد یا آنها را در دسترس دیگران قرار دهد، به طوری که منجر به ضرر یا موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال تا چهل میلیون (۴۰٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات، محکوم خواهدشد.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با جرم مزاحمت در فضای مجازی و مجازات آن “مزاحمت در شبکه های اجتماعی و مجازات آن” را مطالعه کنید.